PROVNINGAR

Vinprovning - Vinology - Champagneprovning - Mousserande - Karlstad

BUBBEL SOM BUBBEL - ELLER?

En provning där vi provar och jämför olika typer av mousserande vin. Vad skiljer egentiligen en Cava från en Prosecco eller en Champagne - och hur kommer egentligen bubblorna in i flaskan? Vi pratar ursprung, druvor, olika tillverkningsmetoder och vilken mat som smakar fint till de bubblande dryckerna.

Vinprovning - Vinology - Franska viner - Karlstad

TOUR DE FRANCE

Frankrike - världens största vinland. Vi gör en resa genom vinlandet Frankrike och provar de typiska vinerna från Bourgogne, Rhône, Loire och Bordeaux. Vi pratar druvor, klimat, vinodling och lite historia.

Vinprovning - Vinology - Italienska viner - Karlstad

GIRO D'ITALIA

Det är ingen slump att de gamla grekerna kallade Italien "Oenotria"(vinlandet). Här odlas vin över precis hela landet och det görs en hel del spännande grejer. Visste du föresten att  Italien står för en fjärdedel av allt vin som görs i hela världen. Vi ger oss på att sammanfatta vad vinlandet Italien har att erbjuda från norr till söder med nedslag i regioner som Venetien, Piemonte, Toscana och Sicilien.

Vinprovning - Vinology - Spanska viner - Karlstad

DET NYA SPANIEN

Säg Spanien och många förknippar det med kraftfulla vaniljdoftande viner som tillbringat åratal på ekfat innan de hamnar i glaset. Det är bara en sida av spanien - den andra representerar det nya spanien där en ny genreration vinmakare gör spännande grejer. Vi provar viner från klassiska regioner som Rioja och Priorat men även spännande viner från andra regioner.

Vinprovning - Vinology - The big five - Karlstad

THE BIG FIVE

En provning där vi utforskar de gröna druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnary samt de röda druvorna Syrah, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir. Vi pratar om ursprung, vintillverkningen och de olika stilarna som dessa viner görs i men också om hur man kan tänka när man sätter mat till.

Vinprovning - Vinology - Spanien - Karlstad

MAT & VIN

Ibland blir kombinationen mat och vin helt fantastisk, ibland blir den inte lika lyckad. Vad beror det på? I den här provningen fokuserar vi på kemin (japp det är faktiskt ren kemi) i mötet mellan maten och vinet. Vi pratar om vad de olika grundsmakerna gör i mötet och hur vi kan bygga smakbryggor för att lättare hitta rätt i matchningen. Teori och praktik när det är som godast...

Vinprovning - Vinology - Ost & vin - Karlstad

OST & VIN

Ost är ett av våra allra äldsta livsmedel. Det berättas om ost på många ställen redan i den grekiska litteraturen. Vad passar då bättre än att matcha osten med en annan riktigt gammal jordbruksprodukt - vinet. I den här provningen testar vi fem olika ostar med lika många viner i vår jakt på det perfekta smakmötet.

Vinprovning - Vinology - dessertvin - Karlstad

DESSERTVIN

Varje gång jag dricker ett dessertvin till en efterrätt, en ost eller en pralin efter maten, slås jag av hur gott jag tycker att det är. Jag frågar mig också varje gång varför jag inte sätter desservin till efterrätten oftare. I den här provningen testar vi några av de vanligaste söta vinerna tillsammans med några väl utvalda tillbehör.